Translate

tirsdag 6. januar 2015

Epiphany - 13. dag jul


De hellige tre konger, betegnelse på de vise (gr. magoi), som ifølge Matt 2,1–18 kom fra Østen for å tilbe Jesusbarnet. De representerte fremmede folkeslags, og kanskje også visdommens, hyllest av frelseren. Matteus fremstiller dem som astrologer; de tyder stjernenes bevegelser. På grunn av de tre gavene, gull,røkelse og myrra, regnet tradisjonen med at de måtte være tre, og innflytelse fra Jes 60,3 gjorde dem til konger. Navnene Kaspar, Melkior og Baltasar forekommer først på 500-tallet. Den tysk-romerske keiser Fredrik Barbarossa førte angivelig deres lik fra Milano til Köln 1164, hvor de ennå hører til domkirkens merkeligste relikvier.
middelalderen avbildes Kaspar, konge av Persia, som en hvit mann i 60-årene, Melkior, konge av Nubia, som en 40-åring med et ansikt av rødbrun farge, og Baltasar, konge av Saba, som en 20-årig afrikaner.
I de vestlige kirkene feires den 6. januar som De hellige tre kongers dag, eller som 13. dag jul: avslutningen på julefeiringen.
Teksten hentet her


Trettende dag jul

Trettende dag jul (Hellige tre kongers dag)

Den 6. januar er det trettende dag jul. Dagen skal minne om mennene fra Østerland som kom til Betlehem. I bibelen kalles de kun for de «vise».
Gamle juledag 
Mange steder ble dagen kalt Gamle juledag og ble feiret som den virkelige juledagen. Man spiste julemat og hadde trearmede lysestaker på bordet (helligtrekongers lys). Man drakk også en skål for et godt år.
På kvelden måtte folk holde seg i hus – da begynte nemlig Åsgårsreia sitt tilbaketog. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten.
Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Nå begynte også den kaldeste delen av vinteren.
Dagen ble også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Noen brukte også tyvendejuledag til reisedag.
Primstavens tegn for denne dagen er en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn.
Tekst hentet her.


Minner fra barndommen, 
dette fatet henger på veggen hos mine foreldre.4 kommentarer:

 1. Jeg har juletingene ennå her, men de pakkes vekk når mannen kommer hjem i morgen for da har jeg hjelp.

  Kos deg med å rydde ut jula da!

  Varm hilsen fra nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir så mørkt og trist uten alle de fine lysene vi har i jula, så bare å glede seg til neste gang

   Slett
 2. Lovely. Thank you for sharing.

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en hilsen til meg.

Thank you for Reading my blog.